Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_top position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_bottom position below the menu.

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
Bot-Art
images/artikli/10908353375_c85fff7bbc_c.jpg
+

Izrada modela

+

Priprema i štampa 

+

Obrada i krajnji izgled


Rupe i praznine u gornjim slojevima


Kako bi se sačuvala plastika, većina 3D štampanih delova su kreirani sa šupljom unutrašnjosti. Na primer, interijer dela može imati 30% ispunjenosti što znači da je 30% unutrašnjosti plastika. Dok unutrašnjost dela može biti šuplja, spoljašnjost mora biti čvrsta. Kako bi se ovo postiglo, mnogi softveri dozvoljavaju da se odredi koliko slojeva plastike želite na vrhu i dnu štampanog dela. Ostalo u sredini bilo bi štampano kao šupalj sloj. Ova tehnika može sačuvati značajnu količinu plastike i vremena štampe, i pritom kreirati veoma jake delove.

Pregrevanje
Plastika koja izlazi iz ekstrudera se topi među 190 i 240 stepeni Celzijusa. Dok je plastika još vruća može se formirati lako u različite oblike. Međutim, kako se hladi brzo postaje čvrsta i zadržava njen oblik. Mora se postići ispravni balans između temperature i hlađenja kako plastika može slobodno da ide kroz nozlu, ali se može brzo i učvrsnuti kako bi zadržala iste dimenzije. Ako ovaj balans nije postignut mogu se primetiti problemi u kvalitetu štampe kada spoljašnjost štampe nije precizna i definisana kako se očekuje. U slučaju temperature, treba pokušati smanjenje temperature od 5 do 10 stepeni. Što se tiče prebrze štampe koja utiče na kvalitet, potrebno je podesiti u softveru „Speed Overrides“ tj smanjiti brzinu štampe za male slojeve kako bi se obezbedilo dovoljno vremena za hlađenje i učvršćavanje pre štampanja narednog sloja.

Odvajanje slojeva tokom štampe

3D štampa funkcioniše izgradnjom objekta sloj po sloj u određenskom vremenu. Svaki uspešni sloj se štampa na vrh prethodnog formiranog sloja i na kraju se formira željeni 3D objekat. Međutim, kako bi krajnji deo bio jak i pouzdan, mora se povesti računa da se svaki sloj adekvatno zalepi za sloj ispod. Ako se slojevi ne zalepe dobro, krajnji objekat može biti razdvojen u određenom delu. Potrebno je podesiti da visina sloja ne bude prevelika. Većina nozli za 3D štampu je dijametra između 0.3-0.5mm. Plastika izlazi iz nozle ovih dimenzija kako bi napravila određeni objekat. Na primer, ako imate nozlu od 0.4mm, ne možete podesiti visinu sloja na 0.32mm, jer svaki sloj neće biti adekvatno zalepljen za prethodni sloj. Potrebno je smanjiti visinu sloja kako bi došlog do međusobnog slepljivanja slojeva. Topla plastika će se bolje slepiti u odnosu na hladnu. Ako i dalje ne dolazi do slepljivanja slojeva, a sigurni ste da je visina slojeva ispravno podešena, onda je moguće da filament mora biti istisnut na većoj temperaturi. Ako štampate ABS na 190 stepeni, primetićete da će se slojevi lako slomiti. Ovo je zbog toga što se ABS štampa na temperaturi oko 220-235 stepeni kako bi se kreirala jaka veza između slojeva štampanog objekta.

Začepljenje ekstrudera

3D štampači tokom svog veka postojanja tope velike količine plastike. Sva plastika izlazi iz male rupe koja je velika kao zrno peska. Međutim, normalno je da dođe do nekog problema i da plastika ne izlazi iz rupe nozle. Ovi nedostaci dolaze usled postojanja nečega u nozli što blokira plastiku da slobodno prolazi. Kada dođe do tog problema, prvo što je potrebno uraditi je ručno guranje plastike u ekstruder. Pre toga je potrebno podesiti i sačekati da ekstruder dostigne operativnu temperaturu. U mnogim slučajevima, ova dodatna snaga je dovoljna da filament prevaziđe trenutni problem u ektruderu. Ako se filament i dalje ne pomera potrebno je ukloniti filament iz ekstrudera sa prethodnom proverom operativne temperature ekstrudera. Ako nije moglo da se ekstrudira plastika kroz nozlu, onda je potrebno očistiti nozlu pre korišćenja. Neki od postupaka su zagrevanje ekstrudera do 100 stepeni i ručno vađenje filaments.

Prestanak ispuštanja plastike u sredini štampe

Ako je filament izlazio iz nozle regularno na početku štampe, ali je iznenada prekinut postoji nekoliko stvari koje mogu prouzrokovati problem. Nedostatak filamenta je jedan od očiglednijih stvari tako da je potrebno proveriti da li i dalje filament ide kroz ekstruder do nozle i ako ne ide onda dodati novi filament.
Tokom štampe motor ekstrudera se konstantno okreće kako bi gurao filament do nozle. Ako pokušavate  da štampate prebrzo ili da ispuštate previše plastike, može doći do kočenja od strane ekstrudera motora a pritom se filament ne kreće. Neki od narednih problema je začepljenje ekstrudera. Ako se to desi u sredini štampe, potrebno je proveriti da li je filament čist zato što prljav filament može prouzrokovati naslage koje se sakupljaju u nozli i onemogućavaju dalji prolaz filamenta.
Motor ekstrudera mora teško raditi tokom štampe. Konstantno se okreće napred-nazad. Ovi brzi pokreti zahtevaju specifične potrebe, i ako elektronika štampača nema dovoljno hlađenja može izazvati pregrevanje motora ekstrudera. Ovi motori imaju termičke prekide koji će učiniti da se zaustavi ako dodje do previsoke temperature. Ako se ovo desi, X i Y ose motora okretaće i pokretaće glavu ekstrudera, ali motor ekstrudera se neće kretati uopšte. Jedini način da se reši ovaj problem je isključenje štampača i omogućenje elektronici da se ohladi. Moguće je i dodavanje dodatnih ventilatora ako se problem nastavi.


“Ako možete nešto nacrtati, možete to i napraviti!” Ukoliko imate dobru 3D kreativnu ideju, mi vam možemo pomoći da je realizujete!
3D štampa brzo postaje veoma uzbudljiva kao tehnologija, za koju neki kažu da ima potencijal da postane poznata kao i sam internet! Ali šta je, pre svega, zaista zanimljivo kod tehnologije te vrste?

Digitalizacija stvarnih objekata u 3D modele postaće jednostavna kao i slikanje. 3D štampa i njena tehnologija će svakako promeniti prirodu komercijale, jer će krajnji korisnici moći sami da proizvode radije nego da se uključuju u proces kupovine od drugih ljudi ili korporacija.

Bot-Art gornja leva slika

Bot-Art

“Ako možete nešto nacrtati, možete to i napraviti!” Ukoliko imate dobru 3D kreativnu ideju, mi vam možemo pomoći da je realizujete!

Latest Posts

Galerije

Order a 3D Print

Novosti

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec risus, ornare.

Popularni artikli

Register

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.