Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_top position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_bottom position below the menu.

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
3D štampa

Savremene tehnologije čine nas život boljim na mnogo načina, a pritom i  otvaraju mogućnosti za nova otkrića. 3d štampa kao jedna od njih, ima potencijala da postane dominantna tehnologija. Najglavniji princip 3D štampe je aditivni proizvodni proces. U suštini, ovo je najbitnija stavka jer je 3D štampa drugačiji proizvodni proces zasnovan na savremenoj tehnologiji izrade delova u slojevima različitih veličina.

Postoji vise ograničenja kod tradicionalne proizvodnje, koja je bila zasnovana na ručnoj izradi i potrošnji u odnosu na 3D štampu koja je automatizovana. 3D štampa je tehnologija koja uvodi inovacije sa slobodom dizajna i smanjenim vremenom i cenom izrade.

3D štampa je proces kreiranja objekata dodavanjem materijala sloj po sloj u različitim pravcima u zavisnosti od tehnologije koja se koristi. Ova vrsta štampe omogućava proizvodnju kompleksnih funkcionalnih predmeta uz korišćenje materijala u odnosu na tradicionalnu proizvodnju. Od materijala se najcesce koristi PLA ili ABS plastika, ali takodje i najlon, metal, čokolada, keramika. Sve počinje kreiranjem 3D modela na kompjuteru ili skeniranjem objekta uz pomoc 3D skenera. Primena ove tehnologije se primenjuje od izrade kućnih funkcionalnih objekata pa sve do izrade prototipa u medicini, arhitekturi i drugim oblastima u kojima su bitne inovacije.

Postoji više vrsta tehnologija 3D štampe koji koriste različite materijale na različite načine kako bi se stvorio krajnji objekat. Funkcionalna plastika, metal, keramika i pesak se aktivno koriste za industrijske prototipove i proizvodnju. Trenutno je najkorišćenija plastika kao materijal za štampu, a najčešće ABS ili PLA.

Razlicite vrste 3D štampaca podrazumevaju različitu tehnologiju sa drugačijim materijalima. Važno je razumeti da je jedna od osnovnih i najvažnijih stavki 3D štampe da nema jednog rešenja koje odgovara svakom procesu. Na primer, neki procesi 3D štampaca procesiraju materijal u prahu (najlon, kearmika) i pritom koriste izvor toplote kako bi se spojili slojevi praha zajedno u definisani oblik.  Najcesci i najlaksi proces je deponovanje materijala, i ovo je proces koji se koristi kod vecine pocetnih 3D štampača. Jos jedna bitna stavka je da nijedan 3D proces ne dolazi kao pritisni i štampaj opcija. Neophodno je podesiti i proveriti mnoge stavke pre samog puštanja u štampu.


“Ako možete nešto nacrtati, možete to i napraviti!” Ukoliko imate dobru 3D kreativnu ideju, mi vam možemo pomoći da je realizujete!
3D štampa brzo postaje veoma uzbudljiva kao tehnologija, za koju neki kažu da ima potencijal da postane poznata kao i sam internet! Ali šta je, pre svega, zaista zanimljivo kod tehnologije te vrste?

Digitalizacija stvarnih objekata u 3D modele postaće jednostavna kao i slikanje. 3D štampa i njena tehnologija će svakako promeniti prirodu komercijale, jer će krajnji korisnici moći sami da proizvode radije nego da se uključuju u proces kupovine od drugih ljudi ili korporacija.

Bot-Art gornja leva slika

Bot-Art

“Ako možete nešto nacrtati, možete to i napraviti!” Ukoliko imate dobru 3D kreativnu ideju, mi vam možemo pomoći da je realizujete!

Latest Posts

Guests Online

We have 83 guests and no members online

Popularni artikli

Register

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.