Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_top position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_bottom position below the menu.

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
3D Materijali

Postoji veliki opseg materijala koji se primenjuju u 3D štampi kao što su filamenti, prah, peleti, kuglice, smola. Sada postoji mnogo materijala od proizvođača 3D štampača, ali u narednim redovima možete pročitati o najpopularnijim materijalima za 3D štampu.

Najlon

Najlon, ili poliamid, se najčešće koristi u formi praha od procesa sinterovanja ili u formi filamenta za FDM proces. Ovaj materijal je jak, fleksibilan i dugotrajan. Prirodno je bele boje ali se može bojiti pre ili posle štampe. Ovaj materijal se takođe može kombinovati (u formatu praha) sa aluminijumom u prahu kako bi se proizveo drugi najčešći materijal za sinterovanje – Alumid.

ABS je druga najčešća plastika korišćena za 3D štampu, i koristi se na početnom nivou FDM 3D štampača u formi filamenta. Uglavnom je jaka plastika i dolazi u širokom opsegu boja.
PLA je biorazgradljiva plastika i zbog toga je dobila na popularnosti kod 3D štampe. Može biti u formi smole za DLP proces ili filamenta za FDM proces. Postoji u raznim bojama, uključujući i transparentnu, koja se pokazala kao korisna opcija za neke primene u 3D štampi. Međutim, nije trajna ili fleksibilna kao ABS.

Metal

Rasteći broj metala i metalnih kompozita se koristi za industrijsku proizvodnju kod 3D štampe. Dva najčešća metala su aluminijum i kobalt derivati. Jedan od najjačih i najčešće korišćenih metala za 3D štampu je nerđajući čelik u formi praha. Prirodno je srebrn ali se može mešati sa drugim materijalima kako bi se postigao zlatni ili bronzani efekat.
U poslednjih nekoliko godina Zlato i Srebro su dodati materijalima koji se mogu direktno primenjivati za 3D štampu zbog njihove jačine.
Titanijum je jedan od najjačih metala i koristi se u industrijskoj proizvodnji. U obliku praha, može se koristiti za topljenje/sinterovanje.

Keramika

Keramika je relativno nova grupa materijala za 3D štampu sa različitim nivoima uspešnosti. Nakon štampe sa ovom vrstom materijala potrebno je proći proces koji se koristi i u tradicionalnoj metodi izrade objekata od keramike – pečenje i zastakljivanje.


Bio materijal

Postoji mnogo istraživanja koji pišu o potencijalu bio materijala u 3D štampi u medicinskoj primeni. Živo tkivo se istražuje u primeni kod proizvodnje ljudskih organa za transplataciju, ili za proizvodnju delova tela. Ostala istraživanja u ovoj oblasti fokusiraju se na razvoj hrane – primer mesa je najbolji pokazatelj.
Hrana

Eksperimenti sa ekstruderima za proizvodnju hranljivih sastojaka su se dramatično povećali poslednjih godina. Čokolada je najčešći materijal. Postoje štampači koji rade sa šećerom i neki eksperimenti sa pastom i mesom. Gledajući u budućnost, istraživanja su već sprovedena kako bi se 3D tehnologija prilagodila proizvodnji balansiranih obroka. 


“Ako možete nešto nacrtati, možete to i napraviti!” Ukoliko imate dobru 3D kreativnu ideju, mi vam možemo pomoći da je realizujete!
3D štampa brzo postaje veoma uzbudljiva kao tehnologija, za koju neki kažu da ima potencijal da postane poznata kao i sam internet! Ali šta je, pre svega, zaista zanimljivo kod tehnologije te vrste?

Digitalizacija stvarnih objekata u 3D modele postaće jednostavna kao i slikanje. 3D štampa i njena tehnologija će svakako promeniti prirodu komercijale, jer će krajnji korisnici moći sami da proizvode radije nego da se uključuju u proces kupovine od drugih ljudi ili korporacija.

Bot-Art gornja leva slika

Bot-Art

“Ako možete nešto nacrtati, možete to i napraviti!” Ukoliko imate dobru 3D kreativnu ideju, mi vam možemo pomoći da je realizujete!

Popularni artikli

Register

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.