Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_top position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_bottom position below the menu.

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
Proces 3d štampe

Različite vrste 3D štampača uključuju različite tehnologije koje procesiraju različite materijale na različite načine. Bitno je razumeti jednu od najosnovnijih ograničenja 3D štampe – u pogledu materijala i primene - je da ne postoji jedinstveno rešenje za sve. Na primer, neki 3D štampači procesiraju materijal u prahu (najlon, plastika, keramika, metal), koji uključuju jak izvor toplote. Drugi procesiraju materijal smole i isto koriste svetlo/laser.

Najčešći i najjednostavniji za prepoznavanje je proces depozicije, i ovo je proces koji koristi većina početnih 3D štampača. Ovaj proces ekstrudira PLA ili ABS u formi filamenta kroz zagrejani ekstruder kako bi se formirali slojevi i napravio željeni objekat.

Pošto se delovi mogu štampati direktno, moguće je proizvesti veoma detaljne objekte i funkcionalne. Pre samog puštanja objekta u štampu postoji više koraka koja se moraju podesiti. Priprema fajla i konverzija zahtevaju vreme, naročito za delove koji zahtevaju podršku materijala zbog visećih delova tokom procesa štampe. Međutim, postoji kontinuitet u razvoju softvera za ovako specifične objekte. Nakon štampe, ovakvi delovi se moraju obraditi. Uklanjanje viška materijala se vrši ručno ili hemijski, u zavisnosti od materijala koji je služio kao podrška prilikom štampe. Materijal koji se odabere za određeni projekat određuje koji će se metod štampe primenjivati.
U odnosu na prvobitni štampač iz 1970. godine, došlo je do praktičnih i inovacionih razvoja u tehnologiji 3D štampe. Štampači su originalno bili veliki, skupi, i veoma limitirajući u onome što mogu da proizvedu. Međutim, razvojem ove tehnologije i komercijalizacijom danas je moguće nabaviti štampač koji je podoban za kućnu upotrebu.

Postoje 3 glavna procesa u 3D štampi:

  • Prvi korak je priprema pre štampe kada se objekat dizajnira kao 3D fajl. Ovaj fajl se može kreirati korišćenjem raznih 3D softvera, ili sa 3D skenerom koji skenira objekte u realnom okruženju i pretvara ih u .stl fajl koji se koristi za štampu. Jednom kada se utvrdi da je 3D fajl spreman za štampu, nastavlja se na drugi korak.
  • Drugi korak je sam proces štampe. Prvo je potrebno odabrati materijal koji će se koristiti i koji će postići specifične karakteristike neophodne za određeni objekat. Širok opseg materijala koji se koristi u 3D štampi uključuje plastiku keramiku, metale, pesak, staklo, bio-materijale, hranu. Većina ovih materijal omogućava opcije razne obrade kako bi se postigao rezultat preciznog dizajna.
  • Treći korak je proces obrade. Ovaj korak zahteva specifična znanja i materijale. Kada je objekat odštampan, često ne može da bude dostavljen pre samog procesa lakiranja, uklanjanja eventualnih neravnina tj. krajnje obrade.

 
“Ako možete nešto nacrtati, možete to i napraviti!” Ukoliko imate dobru 3D kreativnu ideju, mi vam možemo pomoći da je realizujete!
3D štampa brzo postaje veoma uzbudljiva kao tehnologija, za koju neki kažu da ima potencijal da postane poznata kao i sam internet! Ali šta je, pre svega, zaista zanimljivo kod tehnologije te vrste?

Digitalizacija stvarnih objekata u 3D modele postaće jednostavna kao i slikanje. 3D štampa i njena tehnologija će svakako promeniti prirodu komercijale, jer će krajnji korisnici moći sami da proizvode radije nego da se uključuju u proces kupovine od drugih ljudi ili korporacija.

Bot-Art gornja leva slika

Bot-Art

“Ako možete nešto nacrtati, možete to i napraviti!” Ukoliko imate dobru 3D kreativnu ideju, mi vam možemo pomoći da je realizujete!

Guests Online

We have 86 guests and no members online

Popularni artikli

Register

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.