Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_top position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_bottom position below the menu.

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
3D Tehnologije
Stereolitografija

Stereolitografija je široko poznat kao prvi proces 3D štampe koji je i komercijalizovan. Stereolitografija je proces zasnovan na laseru koji radi sa fotopolimernim smolama koji reaguju sa laserom kako bi se kasnije formirao precizan objekat. Laserski zrak je usmeren u X-Y uglovima preko površine smole prema 3D podacima dostavljenim kompjuteru (.stl fajl) gde se smola učvršćuje precizno gde laser udari površinu. Kada je sloj završen, vraća se u položaj Z i zatim ponavlja proces sve dok se objekat ne kompletira.

Zbog prirode ovog procesa, zahtevana je podrška prilikom štampe za neke delove, posebno za one koji imaju viseće delove. Ovi delovi se ručno uklanjaju nakon štampe. Objekti izrađeni ovim procesom se moraju očistiti i obraditi hemijskim procesima. Stereolitografija je generalno prihvaćena kao jedna od najpreciznijih procesa 3D štampe. Međutim, limitirajući faktori uključuju procese obrade nakon štampe i stabilnost materijala tokom vremena koji mogu postati krti.


DLP (Digitalna obrada svetlom)

Ovaj proces je sličan kao stereolitografija jer radi sa fotopolimerima. Glavna razilka je da je svetlo izvor. DLP koristi konvencionalni izvor svetlosti, kao što je lučna lampa, sa displejom od tečnog kristala ili deformisanog ogledala, koji se primenjuje na celu površinu. DLP proizvodi visoko precizne delove sa odličnom rezolucijom, ali i zahteva podršku materijala kao i kod stereolitografije. Međutim, jedna od prednosti DLP u odnosu na SL je da je potrebna mala količina smole kako bi se sproveo proces, koji generalno rezultira u manjem otpadu i manjim proizvodnim troškovima.


Lasersko sinterovanje/ Lasersko topljenjeLasersko sinterovanje je termin koji se odnosi na laserski baziranom procesu 3D štampe koji radi sa materijalom u prahu. Laser se trasira preko podloge sa materijalom u prahu na osnovu 3D podatka dobijenog od strane kompjutera, u X i Y osi. Kada laser interaktuje sa površinom materijala u prahu onda sinteriše čestice i stvara čvrst oblik. Nakon završetka svakog sloja podloga sa prahom pada i roler obrađuje prah i tako ukrug dok se ceo proces štampe ne završi. Komora za štampu je potpuno zatvorena kako bi mogla da održi preciznu temperaturu tokom topljenja materijala u prahu. Međutim, zbog visoke temperature potrebne za lasersko sinterovanje, vreme hlađenja je  duže. Poroznost je isto problem sa ovim procesom, pa neke primene zahtevaju mešanje sa drugim materijalom kako bi se poboljšale mehaničke karakteristike.

Lasersko sinterovanje može procesuirati plastične i metalne materijale. Delovi proizvedeni na ovaj način su jači od delova proizvedenih pri SL ili DLP procesu, iako krajnja površina objekta i preciznost nisu sjajni.


Ekstruzija/FDM


3D štampa koja se odvija ekstruzijom plastike je najčešći proces 3D štampe. Najpopularniji naziv je FDM ili modelovanje fuzionim deponovanjem. Proces se odvija topljenjem plastike koja je deponovana pomoću zagrejanog ekstrudera, sloj po sloj na platformi na osnovu 3D podataka dobijenih iz .stl fajla.

Stratasus je razvio širok opseg industrijskih materijala za FDM proces koji je prikladan za proizvodne aplikacije. Najčešće korišćeni materijali za ovaj proces su ABS i PLA. FDM proces zahteva podršku u materijalu prilikom štampe zbog objekata koji imaju viseće delove. Ovi pomoćni delovi se nakon završetka štampe objekta lako odvajaju jer se koriste materijali rastvorljivi u vodi. Alternativno, kad se koristi plastika prilikom štampe kao podrška onda se deo mora odvojiti ručno lomljenjem, turpijanjem i kasnijom obradom modela radi postizanja boljeg izgleda površine.


Bot-Art gornja leva slika

Bot-Art

“Ako možete nešto nacrtati, možete to i napraviti!” Ukoliko imate dobru 3D kreativnu ideju, mi vam možemo pomoći da je realizujete!

Guests Online

We have 73 guests and no members online

Popularni artikli

Register

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.